Zoon Van: Claudia Van Deuren en Jean-Pierre Van Craen

Broer Van: Gaillen Van Craen

e-mail: Toshoni@gmail.com

Team: Pôle Continental Wallon

Ik ben een echte sportfreak ! Vanaf mijn 4jaar ging ik al voetballen bij K.F.C. Putte. Daar was ik keeper tot mijn 13jaar. Ik heb ook nog 4jaar getennist. De sport die ik nu beoefen is een heel ander verhaal:

Op mijn 6 jaar kreeg ik mijn eerste ?koersfiets?. Ik had de wielermicrobe direct te pakken: Op mijn 6 jaar reed ik voor de eerste keer een toer van meer dan 100km. Daarbij reed ik beklimmingen op met mijn fiets met 3 versnellingen. Op diezelfde beklimmingen moesten heel veel wielertoeristen voet aan grond zetten! Op mijn 9jaar kreeg ik mijn eerste echte koersfiets en ging ik naar de wielerschool te Herentals. Daar heb ik heel veel van mijn kunnen geleerd. Mijn eerste wedstrijd was ook op 9jarige leeftijd. Daar eindigde ik 16 doordat ik geen kracht kon zetten op die veel te grote fiets zonder klikpedalen. De 2e wedstrijd was te Heist-Goor bij de 10jarige miniemen. Daar won ik onmiddellijk de tijdrit tegen de toppers van nu ( Arne Van Snick, Eline De Roover?) Op 11jarige leeftijd heb ik mij bij Heistzuiderkempen aangesloten. Daar reed ik alle 14 dagen mee op training met de aspiranten. Bij de 12 jarige aspiranten won ik 3 koersen en stond ik uitgezonderd 3 keer altijd op het podium. Bij de 13jarige aspiranten behaalde ik 11 overwinningen en stond ik 1 keer niet op het podium. Daarbij behaalde ik nog 2 provinciale titels en een podiumplaats op het Vlaams kampioenschap. Als 14 jarige won ik maar liefst 20 koersen. Ik werd ook Vlaams kampioen tijdrijden, Provinciaal kampioen tijdrijden en op de piste en eindigde 2e op het Belgisch kampioen tijdrijden nadat ik diezelfde week zwaar gevallen was op de interchalange te Elewijt.

Op 1 september 2006 ging ik op de topsportschool in Gent. Daar had ik de mogelijkheid om optimaal te trainen en daarbij het school te combineren. Ik deed namenlijk ASO wetenschappen en moest deze leerstof zien op 21u per week in plaats van 32.

Als 1e jaars Nieuweling won ik 4 koersen en ik reed 19 keer in de top 10. Ik werd ook 5e in de Beker van België in Berloz en 2e in de Keizer der Nieuwelingen. Nu ben ik 2e jaars Nieuweling en op de piste behaalde ik al 1 overwinning en 3 Belgische titels (waarvan 2 maal een Belgisch record). Ook werd ik 1 keer 2e en 2 keer 3e.

Als 2e jaars Nieuweling begon het seizoen zeer goed met 3 Belgische titels op de piste (waarvan 2 Belgische records)+ nog enkele podiumplaatsen. Ook het wegseizoen begon goed. Mijn eerste wedstrijd werd ik 2e. De 2e wedstrijd van het seizoen was echter minder succesvol. Ik viel zeer zwaar en moest naar het ziekenhuis. Sindsdien heb ik elke wedstrijd heel veel last aan mijn rug. Een heel jaar ben ik van dokter naar dokter gegaan, maar niemand kon echt zeggen wat er mis was. Begin augustus reed ik dan ook al mijn laatste koers.

Bij de juniors ging het dan weer iets beter. Toch bleef de pijn in de rug me parten spelen. In het voorjaar kon ik toch nog een mooie selectie voor het EK te Minsk in de wacht slepen. Dit was een enorme opsteker na de vele pech. Op het EK werden we mooi 8e in de ploegenachtervolging. Na het EK kon ik mijn vormpeil nog even doortrekken en won ik de laatste rit van de ronde van Antwerpen. 2e jaars junior beloofde een mooi jaar te worden.

De winter begon goed met een overwinning op het Belgisch kampioenschap teamsprint en een zilvere medaille op de ploegenachtervolging. De rest van het seizoen verliep niet zoals het moest. Een slecht gevoel op de fiets zorgde voor heel wat hinder in de koers. Weer moest ik langs bij de ondertussen al bekende specialisten. Toen ik in de ronde van Kontich eindelijk het goede gevoel te pakken had, viel ik de dag nadien in de ploegenachtervolging. Ik kwam vol op mijn knie terecht en moest enkele dagen rusten. De come back van deze blessure liep echter niet van een leien dakje. Opeens kwamen alle vorige blessures weer de kop op steken en draaide het voor geen meter. Ik was zelfs niet in staat om een koers uit te rijden. In Augustus heb ik dan besloten om het seizoen stop te zetten en te beginnen aan de revalidatie.

In Oktober 2010 begon er dan een heel nieuw hoofdstuk. Ik begon mijn studies handelsingenieur aan de UGent. De combinatie studies en topsport beloofde een hele uitdaging te zijn.